U siječnju ove godine premija životnih osiguranja 3,5 posto viša nego lani

Bez autora
Feb 16 2011

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, u siječnju 2011. godine ukupna bruto zaračunata premija dosegla je 857,8 milijuna kuna, oko 75 milijuna manje u odnosu na siječanj prošle godine. Od toga je 681,6 milijuna kuna premija neživotnih osiguranja, kod koje se u odnosu na prošlu godinu bilježi pad od 0,8 posto. Istodobno, kod životnih se osiguranja bilježi porast premije od 3,2 posto, a dosegla je 176,1 milijun kuna. Kod životnih osiguranja najveći udio ima klasično životno osiguranje s porastom premije za 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Slijedi rentno, kod kojega se bilježi pad premije od 28,5 posto, te dodatna osiguranja koja se ugovaraju uz životno...

U siječnju ove godine premija životnih osiguranja 3,5 posto viša nego laniPrema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, u siječnju 2011. godine ukupna bruto zaračunata premija dosegla je 857,8 milijuna kuna, oko 75 milijuna manje u odnosu na siječanj prošle godine.

Od toga je 681,6 milijuna kuna premija neživotnih osiguranja, kod koje se u odnosu na prošlu godinu bilježi pad od 0,8 posto. Istodobno, kod životnih se osiguranja bilježi porast premije od 3,2 posto, a dosegla je 176,1 milijun kuna. Kod životnih osiguranja najveći udio ima klasično životno osiguranje s porastom premije za 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Slijedi rentno, kod kojega se bilježi pad premije od 28,5 posto, te dodatna osiguranja koja se ugovaraju uz životno.

Ukupna premija u tom segmentu osiguranja dosegla je 12,1 milijun kuna, što je gotovo devet posto više u odnosu na isto vrijeme prošle godine. S druge strane, premija životnih ili rentnih osiguranja kod koji osiguranik preuzima investicijski rizik u siječnju ove godine bila je 6,6 posto manja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što i dalje ukazuje na oprez ulagača.

Kad je riječ o neživotnim osiguranjima, najveći udio u premiji otpada na obvezno autoosiguranje. Ukupna zaračunata bruto premija u tom segmentu osiguranja iznosi 196,4 milijuna kuna, što je 2,7 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Zanimljivo je da se bilježi i porast broja ugovorenih obveznih osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, za 2,4 posto, što je rezultiralo i nešto većom prosječnom premijom. Tako ona u siječnju ove godine iznosi 1579,24 kune u odnosu na 1584,1 kunu iz siječnja prošle godine.

S druge strane, u osiguranju od nezgode premija je pala za 6,3 posto, u zdravstvenom osiguranju za 3,3 posto, a u kasko osiguranju vozila za 14,7 posto. U osiguranju od požara i elementarnih šteta također se bilježi pad premije za 10,4 posto, jednako kao i kod osiguranja kredita. Premija u tom segmentu pala je za 44,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik